Boyun Fıtığı Nedir?

Boyun fıtığı, omurlar arasında bulunan disklerin etrafındaki bağların, ani hareket ya da zorlama nedeniyle yırtılması neticesinde sinir kanalına doğru çıkıntı yaparak, boyun, sırt ve kolda ağrı , uyuşma ve güç kaybına neden olan bir rahatsızlıktır. Hangi sinire baskı yapıyorsa o sinirin gittiği hat boyunca şikayetlere neden olur. Günümüzde boyun fıtığının en önemli sebepleri arasında uzun saatler cep telefonu ve bilgisayar kullanımı ve stres yer almaktadır. Ayrıca yine ağır kaldırmak, kolları zorlayıcı işler yapmak boyun fıtığına neden olabilir. Savunma sporları ile ilgilenenler, vücut geliştirme sporu yapanlar, boksör  ve güreşçiler de özellikle risk altındadır.

Boyun Fıtığı Teşhisi

Boyun fıtığı teşhisinde en önemli basamak muayenedir. Dikkatli bir muayene ile ağrının nereden kaynakladığını çok büyük bir doğruluk yüzdesiyle tahmin edebilir, ona uygun tekik ve tahlilleri isteyebiliriz. Boyun fıtığından şüphelendiğimiz bir hastada manyetik rezonans MR en önemli tanı yöntemidir. MR  çekmenin mümkün olmadığı durumlarda bilgisayarlı tomografi BT ile de tanı konabilir.

Boyun Fıtığı Nokta Atış Tedavisi

Boyun Fıtığı Tedavisi

Ameliyatsız boyun fıtığı tedavisinde 3 sac ayağı vardır. İstirahat, ağrı kontrolü ve rehabilitasyon. Genellikle 2-7 gün arasında istirahat yeterlidir. Ağrı ve ödem kontrolü için birtakım ilaçlar, boyundan iğne tedavileri ve fizik tedavi uygulamalarından faydalanabilir. Ağrılı dönem geçtikten sonra ise kişinin eski gücüne kavuşması, fıtığın tekrarlamaması için rehabilitasyon süreci başlar. Düzenli egzersiz ve spor yapmak, işyeri ve işle ilgili düzenlemeler , omurgayı koruyucu önlemler, hasta eğitimi bu dönemde yapılması gerekenlerdir.

Boyun Fıtığı Tedavisinde Girişimsel Yöntemler ( Boyun Fıtığı Nokta Atışı Tedavisi )

Ameliyatsız boyun fıtığı tedavisinde en etkili yöntemlerin başında epidural enjeksiyonlar nokta atışı  gelir. Bu enjeksiyonlar  iki şekilde uygulanabilmektedir. Birincisi , ultrason rehberliğinde boynun yan tarafından sinir kanalı enjeksiyonu şeklinde, ikincisi ise skopi rehberliğinde C7-T1 düzeyinden orta hattan yapılan enjeksiyon. Bu enjeksiyonlarda düşük doz kortizon kullanılmaktadır. Kortizonun ödem iltihap ve ağrı giderici etkisinin yanında bir miktar fıtığı büzüştürücü etkisinden faydalanmaktayız.