Bel Fıtığı

Bel fıtığı, omurlar arasında bulunan disklerin etrafındaki bağların, ani hareket ya da zorlama nedeniyle yırtılması neticesinde sinir kanalına doğru çıkıntı yaparak, bel ve bacakta ağrı , uyuşma ve zaafiyete neden olan bir rahatsızlıktır. Hangi sinire baskı yapıyorsa o sinirin gittiği hat boyunca şikayetlere neden olur. Bel fıtığı kişinin yaşam kalitesini düşüren çağımızın en önemli sağlık sorunlarından biridir.

Bel Fıtığı Teşhisi

Bel fıtığı teşhisinde en önemli basamak muayenedir. Dikkatli bir muayene ile ağrının nereden kaynakladığını çok büyük bir doğruluk yüzdesiyle tahmin edebilir, ona uygun tekik ve tahlilleri isteyebiliriz. Bel fıtığından şüphelendiğimiz bir hastada manyetik rezonans MR en önemli tanı yöntemidir. MR  çekmenin mümkün olmadığı durumlarda bilgisayarlı tomografi BT ile de tanı konabilir.

Bel Fıtığı Tedavisi

Ameliyatsız bel fıtığı tedavisinde 3 saç ayağı vardır. İstirahat, ağrı kontrolü ve rehabilitasyon. Genellikle 2-7 gün arasında istirahat yeterlidir. Ağrı ve ödem kontrolü için birtakım ilaçlar belden iğne tedavileri ve fizik tedavi uygulamalarından faydalanabilir. Ağrılı dönem geçtikten sonra ise kişinin eski gücüne kavuşması, fıtığın tekrarlamaması için rehabilitasyon süreci başlar. Düzenli egzersiz ve spor yapmak, işyeri ve işle ilgili düzenlemeler , omurgayı koruyucu önlemler, hasta eğitimi bu dönemde yapılması gerekenlerdir.

Bel Fıtığı Tedavisinde Girişimsel Yöntemler ( Bel Fıtığı Nokta Atışı Tedavisi )

Ameliyatsız bel fıtığı tedavisinde en etkili yöntemlerin başında epidural enjeksiyonlar nokta atışı gelir. Bu enjeksiyonlar üç şekilde uygulanabilmektedir. Belin ortasından , kuyruk sokumundan ya da çaprazdan ( transforaminal ). Bel fıtığı tedavisinde epidural steroid enjeksiyonlarına uygun hastalarda yapıldığında başarı şansı %60-90 olarak bildirilmiştir. Skopi dediğimiz hareketli röntgen cihazı ya da ultrason rehberliğinde yapılabilmektedir. Bel fıtığı tedavisinde transforaminal epidural steroid enjeksiyonları 2013 yılında Dr. Ahmet Sümen tarafından nokta atışı olarak isimlendirilmiş olup, tıp dünyasında yaygın kabul görmüştür. Bel fıtığı tedavisinde nokta atışı enjeksiyonlar yine Dr. Ahmet Sümen tarafından 2020 yılında geliştirilerek; ultrason ve MR görüntülerini birleştiren füzyon teknolojisi kullanılarak daha güvenli ve başarılı bir hale getirilmiştir.

Bel Fıtığı Tedavisinde Ameliyat

Bel fıtığı tedavisinde ne zaman ameliyat gerekir? Bunu acil durumlar ve acil olmayan durumlar olarak iki başlık altında değerlendiriyoruz. Acil ameliyat gereken durumların başında düşük ayak gelir. Bir diğeri de çok çok nadir görülen omurilik felci belirtileridir. Acil olmayan durumların başında ise geçmeyen ağrı gelir. Düzgün ve kaliteli bir şekilde uygulanan ameliyatsız tedavilere rağmen ortalama 2-6 ay boyunca hastanın ağrıları geçmiyor, sık sık tekrarlıyor ve yaşam kalitesi yükselmiyor ise yine ameliyat önerilir.